Equus-Libris
  • Home
  • Instructie
    • Dagcursus >
      • Houding, zit en zachte handen
      • Lange Teugel
      • Het Freestyle Systeem >
        • Loswerken
        • Grondwerk en obstakeltraining
        • Dubbele lange lijnen
    • Theorie-workshops
    • Individuele begeleiding >
      • In het zadel en vanaf de grond
      • Stressloos trailerladen
  • Coaching
  • Over
    • Equus-Libris
    • Paarden
  • Blog
  • Contact
    • Tarieven en Voorwaarden
    • Samenwerkingspartners

Blog!

Welkom op de Equus-Libris blog!
Hier vind je regelmatig nieuwe artikelen met tips, verhalen, ervaringen en inspiratie. 
Heb je zelf een vraag of een idee voor een leuke blog?
Mail me gerust, ik ben benieuwd naar jouw wensen en ideeën!
Contact

Mijn paard zegt 'Nee!' - en nu?

9/1/2014

13 Comments

 
Een paard is geen 'fiets-met-haar'. Het zijn levende dieren met een eigen belevingswereld en soms een eigen mening over hetgeen wij van ze vragen.
Je paard kan volmondig 'ja' zeggen op jouw vraag (hij stapt netjes weg als je je been aanlegt, hij stopt op een zachte stemhulp), maar soms krijg je als baasje ook een duidelijke 'nee' voor je kiezen.
Je paard weigert een hindernis, wil zijn benen niet optillen of steigert bij het trailerladen. 

Wat doe je met die 'nee'?
Onze eerste reactie en overtuiging is vaak dat we van die 'nee' zo snel mogelijk een 'ja' moeten maken. 
Het paard moet ons als 'dominante leider' zien en DUS gehoorzamen.
Maar is dat wel zo?
 

Vroeger had ik misschien precies hetzelfde gezegd, vanuit wat ik toen wist en dacht te weten. 
Ook ik heb van jongs af aan te horen gekregen: 'hij is stout, hij luistert niet, hij wil het niet, hij moet gehoorzamen'. 
En ook ik heb adviezen gekregen over een scherper bit, grotere spoor, langere zweep, overtuigender 'leiding geven' en nog veel meer. 
Nu denk ik daar anders over. Juist OMDAT een paard een paard is, en geen harige fiets, wil ik dat mijn paard ook iets te zeggen heeft over wat we doen. Ik wil weten wat hij ervan vindt, ik wil immers sámen met mijn paard die buitenrit maken of die hindernis springen. 
Ik zie mijn paard als mijn ontspanning, maar ziet mijn paard mij ook wel zo?

Ik probeer daar vaak bij stil te staan en streef ernaar om het voor mijn paarden ook leuk en ontspannen te houden. Ik wil van mijn paarden geen inhoudsloze robots maken die mij blind gehoorzamen. 
Als ik dat wil, ga ik wel mountainbiken. 

Wat doe ik dan als paarden 'nee' zeggen?
Allereerst neem ik de 'nee' serieus. Ik wil er niet aan voorbij gaan dat ze misschien iets eng of spannend vinden, of misschien wel gewoon niet willen. 
Wanneer je dan doordrukt ('stel je niet aan, we doen het gewoon') ga je voorbij aan de behoefte van het paard. 
Denk maar eens aan jezelf: stel dat jij hoogtevrees hebt en je staat op de hoge duikplank, zou je dan springen als er iemand tegen je schreeuwt? Zou je springen voor een pak koekjes?
En wat zou je van jouw 'leider' vinden als deze jouw weerstand negeert en je gewoon van die duikplank afduwt? Zou je die persoon nog vertrouwen?

Ik wil graag dat mijn paard mij vertrouwt, dat is me heel wat waard. En dat vertrouwen krijg ik niet als ik zijn weerstand negeer en hem ergens doorheen dwing.

Ik krijg dat vertrouwen wel als ik oog heb voor zijn beleving en behoeftes en daar respectvol mee omga. 
Misschien betekent dat dus dat we die enge koeien alleen maar van veraf bekijken in plaats van erlangs gaan, zodat mijn paard veilig van een afstandje kan kijken en ervaren dat die koeien hem niets doen. 
En morgen misschien weer een stapje dichterbij.

Dat betekent ook dat ik mijn paard de ruimte geef om dingen te onderzoeken op zijn manier en op zijn tempo, wanneer hij daar behoefte aan heeft. 
Vaak zijn we geneigd om meteen maar ons doel te willen behalen: hij moet NU die trailer in, hij moet NU over dat zeiltje. Paarden hebben de behoefte om dingen te onderzoeken. 
Door dingen te onderzoeken (voelen, ruiken, proeven, erin bijten) verwerkt je paard informatie en ervaart tegelijkertijd dat de situatie waar hij 'nee'  tegen zei, misschien toch niet zo moeilijk of spannend is.
Ik probeer te kijken wat mijn paard wel en niet aankan en hem vanuit ontspanning en rust te vragen zijn grenzen te verleggen. 

Betekent dat dan dat je je paard maar moeten laten gaan, hem nooit iets mag vragen, hij nooit de trailer op hoeft en je uren staat te wachten tot je paard klaar is met 'onderzoeken'?
Nee. Het betekent dat je duidelijke grenzen stelt, je paard uitlegt wat de bedoeling is, maar binnen dat wat je doet wél rekening houdt met - en ruimte maakt voor - zijn beleving en behoeftes. 
Dat is soms een zoektocht en kan betekenen dat je vastgeroeste ideeën en patronen moet loslaten maar wat je ervoor terugkrijgt is een open, ontspannen paard dat de wereld vanuit vertrouwen benadert.
En dan zul je merken dat je paard steeds minder vaak 'nee' zegt.

Waarom paarden soms 'nee'  zeggen
Een paard dat 'nee' zegt doet dat meestal vanwege een van de volgende redenen:
- hij KAN het niet
- hij DURFT het niet
- hij BEGRIJPT het niet
- hij WIL het niet

Wanneer je je paard goed kent en zijn lichaamstaal begrijpt, kun je een inschatting maken welke 'nee' het is. Als je dat achterhaald hebt, kun je ermee aan de slag. 

1. Wanneer je paard iets (nog) niet KAN, kun je het hem leren. 
Het is wel zaak eerst uit te zoeken waarom je paard iets niet kan: als hij ergens last van heeft of pijn heeft, zul je dat eerst moeten aanpakken voordat je weer iets van hem vraagt. 
Ik kreeg ooit een keer een probleemlader in training die simpelweg niet kón laden omdat hij last had van zijn SI-gewricht. De kanteling die zijn bekken moest maken bij het oplopen van de klep deed hem zo'n zeer dat hij was gaan steigeren om aan te geven dat hij niet wilde en kon laden. 

2. Wanneer je paard iets niet durft, kun je stap voor stap jullie grenzen verleggen waarbij je rekening houdt met zijn stress-niveau. Laat het paard het tempo bepalen, stop als het genoeg is, er is morgen weer een dag.
Iets niet durven is vaak de reden van een duidelijke 'nee' en wordt door ons snel over het hoofd gezien.
Wees dus alert op de kleinste tekenen van spanning (ogen, neusvleugels, ademhaling) en pas de intensiteit van je oefening en hulpen daarop aan.

3. Wanneer je paard je niet begrijpt, zul je moeten werken aan jouw eigen communicatie, hulpgeving en timing. 
Onbegrip zorgt bij paarden vaak voor spanning/stress, daardoor lijkt het soms alsof hij iets niet durft, terwijl hij met de juiste begeleiding en aansturing ineens begrijpt wat de bedoeling is. 
Dan was er geen sprake van angst, maar van onduidelijkheid. 
Dit zie ik heel vaak bij trailerlaadproblemen: het paard wil het wel, maar begrijpt de begeleider gewoon niet. 

4. Wanneer je paard iets niet WIL, kun je proberen uit te zoeken waarom hij iets niet wil. 
Vaak blijkt dan dat 'niet willen' voortkomt uit een van de andere drie redenen!

En jij? Wat doe jij met een 'nee' van jouw paard?
Laat hieronder je reactie achter!


* Vond je dit een nuttig artikel? Deel het dan via Facebook, Twitter of Linkedin zodat jouw netwerk er ook van kan profiteren!
Foto
Afram onderzoekt graag met zijn tanden!
13 Comments
Yolanda Janssen
17/1/2014 03:33:05 am

Ik heb zo'n paard wat de ene dag ja zegt om bv de poetsplaats op te gaan en de volgende dag krijg ik een nee. De dagen erna weer een ja en dan weer een paar x een nee achtereen. En nee is nee bij haar. Dan blijft ze staan. Samen met een natural horsemanship persoon hebben we dit gedrag eens bekeken en KAN, DURF en BEGRIJP zijn hierbij niet van toepassing. Ik zou graag eens wilen weten hoe hier mee om te moeten gaan. Dwang is uit den boze. Op vragen geeft ze geen reactie

Reply
Heidi
11/3/2014 08:03:47 pm

Ik heb ook zo'n dame en bij haar werkt net doen alsof ik alle tijd van de wereld heb. Zij staakt tijdens buitenritten alleen zonder ander paard omdat ze alles interesant vind en ook wel spannend, allerlei tips gehad, maar helaas lijken zij en ik erg op elkaar. Dus als ze staakt ga ik er eens fff lekker voor zitten en dan zie je dat hoofd van haar al reageren, oortjes mijn kant op van wat gaat ze nou weer doen, en dan zeg ik letterlijk tegen haar, ook al staan we hier de hele dag we gaan door en niet terug. Dan wiebeld ze even van wat zal ik doen en uiteindelijk zucht ze diep en denkt okeeeee we gaan wel 2 meter en dan beginnen we weer van voor af aan, maar de hoeveelheid keren dat ze stopt is steeds minder;)

Reply
Equus-Libris link
17/1/2014 03:48:44 am

Hoi Yolanda

Het is vanaf een computer altijd lastig te beoordelen. Om een goed gefundeerde en onderbouwde conclusie te trekken zou ik het moeten zien.
Misschien kun je eens een filmpje maken?

Wellicht kun je iets met het volgende: schrijf eens op wanneer ze een duidelijke weerstand heeft. Wat zijn de omstandigheden dan? Hoe is het weer? Hoe is haar gedrag en lichaamstaal? Hoe zit jij in je vel?
Hoe is jouw hulpgeving en hoe reageert zij daarop?
Misschien haal je daar belangrijke informatie uit.

Mijn ervaring is dat het toch vaak aan de communicatie tussen paard en eigenaar ligt in dit soort gevallen.
Vanuit grondwerk kun je dat vaak goed oplossen. Balangrijk daarbij is dat je heel duidelijk bent in je hulpgeving en timing in belonen: je vraagt en als ze het goede antwoord geeft laat je de druk los.

Maar nogmaals: om er echt iets over te kunnen zeggen zou ik het moeten zien.

Reply
Yolanda Janssen
17/1/2014 04:25:41 am

Dank voor de snelle reactie. Ik ben al een tijdje bezig met haar gedrag te bestuderen. Het is niet het gemakkelijkste paardje, zeer slim, met een sterk karakter. Annemarie van der toorn is ook al eens langs geweest om te helpen. Toen wilde ze van de ene op de andere dag niet meer gelongeerd worden. De omheinde cirkel niet eens meer in. OP een open veld was geen probleem. Ik ben nu ook met grondwerk bezig via iemand die Parelli gedaan heeft. Deze persoon zegt dat mijn paard discussies uitlokt met mij. En dat ik daar niet op in moet gaan. Ik zorg voor afleiding, dingen doen die ze leuk vind. Het druk verhaal en loslaten. geen grote stappen nemen. Maar soms weet ik het gewoon niet meer. Ik vond dit een super duidelijk uitgelegd en beschreven artikel en advies. Het beste wat ik tot dusverre gehad heb.. En ik begrijp dat het moeilijk te beoordelen is via de computer.

Reply
Equus-Libris link
23/1/2014 03:53:50 pm

Dank voor je compliment over het artikel, leuk dat het je aanspreekt.

Ik zoek graag naar de reden waarom paarden iets doen of juist niet doen.
Dat ze 'discussies willen uitlokken' ben ik nooit tegengekomen.
Zo kunnen paarden ook niet denken.
Meestal zit er iets anders achter.

Veel succes met je paard!

Reply
Merle
23/1/2014 05:09:53 pm

Zeer helder en goed geschreven artikel elke!! Iets voor in een paardenblad!

Reply
Merle link
23/1/2014 05:14:51 pm

Ps.yolanda, ik zou elke gewoon langs laten komen! Ze geeft ook les zoals ze schrijft, duidelijk! Dus het geld meer dan waard! Ze is echt goed!

Reply
Maarten
24/1/2014 06:00:43 am

Dank Elke voor je duidelijke probleemstelling en antwoord daar op.
Ik tob al jaren met hetzelfde"probleem"met een door mijzelf gefokte ruin: elke vorm van dwang is gedoemd te mislukken.Hij kan rustig een kwartier of langer midden op een kruising van wegen stilstaan en vol interesse naar iets in de verte kijken waarvan ik geen idee heb wat dat kan zijn. Even zo vrolijk loopt hij vervolgens probleemloos de rest van de buitenrit uit.Ik heb me er maar bij neergelegd dat een les soms in het honderd loopt omdat ik toch geen verandering kan teweegbrengen zonder geweld te gebruiken.Ik zie in de loop van de 2 jaar dat hij nu onder het zadel is dat er meer medewerking ontstaat en put daar hoop uit.Maar frusterend is het wel daar hij als veulen het meest ondernemende paard was wat je je kan voorstellen.Dit schiep dus de nodige verwachtingen voor zijn werkzame leven.Ik heb nu met moeite die verwachtingen laten varen en geniet nu nog enkel van wat hij mij aanbiedt.Keep the good job going,Maarten

Reply
Equus-Libris
25/1/2014 06:42:46 pm

Dag Maarten,

bedankt voor je reactie op deze blog.
Wat een interessant 'probleem' heb je ;-)
Zoals je het beschrijft lijkt het erop dat je paard niet zozeer 'Nee' zegt tegen jou, maar vooral 'Ja' tegen iets anders.
Wat op zich een leuke uitdaging is en ik zou als eigenaar wel nieuwsgierig zijn naar wat er zo interessant is voor hem?
En vanuit die (gedeelde) interesse kijken of je je paard weer kunt motiveren met je mee te gaan..
Succes met je paard!

Reply
Anja
8/2/2014 02:28:56 am

Dat is een mooie gedachte.....Het paard zegt geen "nee" tegen mij maar "ja" tegen iets anders. Bij ons is het vooral "ja" tegen de kudde......Mijn merrie gaat wel alleen mee, maar kan bij een richting verandering die verder van huis gaat soms echt een paar minuten stil staan....Zo van.... "We gaan echt de verkeerde kant op, hoor...Díe kant is naar huis". Ze lost haar twijfel gelukkig op door te blijven staan en niet rechtsomkeer te maken, dus ik voorzie een langzame verschuiving in óók een "ja" voor mij :)

Heidi
11/3/2014 08:15:05 pm

Haha maarten zoeen heb ik er ook , ik heb een echt fries met een kop erop, ze is niet gemeen,maar heeft ook van die acties reuze interesant alles om haar heen en als ze dan stopt is er geen beweging in te krijgen, het is geen angst, want dat herken ik als ze iets eng vind maakt ze zicht groot en gaat bij een beetje ruimte rechtsomkeer, maar dat zogenaamde staakgedrag blijkbaar veroorzaakt door interesse van misschien wel een denkbeeldige vlinder die ze ziet vliegen ken ik inderdaad. Na eerst zelf gefrustreerd te worden wat natuurlijk helemaal niet werkt heb ik besloten om net als haar te genieten van alles wat we om ons heen zien en als ze dan stopt kijk ik even mee, vraag ong om de minuut of we verder gaan en dan merk je dat je eigenlijk maar 3 minuten stil staat, helaas in begin wel elke 5 meter:) ik rij regelmatig met andere buiten en dan heeft ze het niet, maar na oefening heb ik zowaar een rit van 3 uur bij ons plas rond gemaakt waarbij ze ong 5 x is gestopt dus we gaan vooruit. Bij mijn dame helpt het te doen of je alle tijd van de wereld hebt, dat heeft zij namelijk niet hihihi

Reply
Rini Hendrickx
1/3/2014 06:11:00 am

Mooi stuk Elke! En niet iedere 'nee' is een duidelijke nee. Vooral blijven kijken en opletten. Tegenwoordig, met het nieuwe zadel, zoekt Faf naar het bit als ik aan kom lopen met het hoofdstel. Het was voorheen geen probleem om het bit in zijn mond te doen, nu zoekt hij er zelf naar, bijt er alvast in, soms blijkt dat dan de teugel te zijn, of de bitring. Feit is, dat hij het nu zelf doet, hij vindt het duidelijk leuk!

Reply
Equus-Libris
1/3/2014 04:46:47 pm

Klopt helemaal Rini, het is soms zo subtiel.
We missen al snel de kleine signalen.
Goed dat je verschil ziet bij Faf!

Reply



Leave a Reply.

    Over Equus-Libris

    Equus-Libris helpt recreatieruiters betere trainers te worden voor hun paard, zodat paard en ruiter lang samen kunen genieten.
    Daarbij staat vertrouwen, ontspanning en plezier voor beiden voorop. 


    De bedoeling van dit Blog is een interactief platform te creëren waarin we met en van elkaar kunnen leren.
    Ik lees je reacties en vragen graag!

    RSS-feed

    Categorieën

    Alles
    Anatomie/biomechanica
    Angst
    Buitenrijden
    Gedrag
    Grondwerkoefeningen
    Harnachement
    Het Freestyle Systeem
    Houding En Zit
    Oefeningen En Figuren
    Ruiter Oefeningen
    Trailerladen
    Trailerladen
    Trainingstips
    Trec
    Zijgangen

      Meer informatie
      Wil je meer informatie of een proefles afspreken?
      Vul dan onderstaand formulier in. 

    Indienen
 Contact           Tarieven           Algemene Voorwaarden
  • Home
  • Instructie
    • Dagcursus >
      • Houding, zit en zachte handen
      • Lange Teugel
      • Het Freestyle Systeem >
        • Loswerken
        • Grondwerk en obstakeltraining
        • Dubbele lange lijnen
    • Theorie-workshops
    • Individuele begeleiding >
      • In het zadel en vanaf de grond
      • Stressloos trailerladen
  • Coaching
  • Over
    • Equus-Libris
    • Paarden
  • Blog
  • Contact
    • Tarieven en Voorwaarden
    • Samenwerkingspartners